Verwachtingen - weerbericht

2-3 Bft

Samengevat weerbericht

Deze namiddag nog grotendeels droog met een toenemende bewolking. Maxima van 0 tot 5 graden.

Vanavond in Vlaanderen regen of tijdelijk smeltende sneeuw vanaf het westen. Ten zuiden van Samber en Maas lange tijd sneeuw overgaand in regen. Minima van vanavond van -1 tot +4 graden, later zachter.

Morgen soms nog wat regen, in de namiddag droger. Gevoelig zachter met maxima van 5 tot 10 graden.

Dinsdag en woensdag nog altijd zacht maar overwegend grijs en regenachtig.

Weersverwachting voor vandaag en volgende nacht

Deze namiddag geniet vooral het noordoosten van het land aanvankelijk nog van opklaringen. Later in de namiddag wordt het overal betrokken met naar het eind van de namiddag toe al de eerste neerslag in de gebieden nabij de Franse grens. De maxima liggen tussen 0 graden op de Ardense Hoogten en 5 graden in Vlaanderen. De matige zuidwestelijke wind krimpt naar het zuiden tot het zuidoosten.Vanavond trekt een neerslagzone vanaf de Franse grens het land in. In Laag- en Midden-België kan de neerslag tijdelijk winters zijn maar het is vooral in het zuiden van het land dat het gaat sneeuwen met accumulaties die daar voor problemen kunnen zorgen. De sneeuwval gaat in de loop van de nacht uiteindelijk over in regen, in de Hoge Venen mogelijk pas tegen het eind van de nacht. De minima worden al in het begin van de avond opgetekend met waarden tussen -1 graad in de Hoge Venen en +4 graden aan zee. 's Nachts stijgen de temperaturen en maandagochtend schommelen de temperaturen tussen 3 en 9 graden. Er waait een matige en aan zee alsook op de Ardense Hoogten soms vrij krachtige wind uit zuidzuidoost, die ruimt naar west tot zuidwest.

Algemene luchtgesteldheid

Een actieve storing, verbonden aan een depressie boven het noorden van de Atlantische Oceaan, trekt in de latere namiddag het land in om vanavond en vannacht het oosten van het land te bereiken. Deze storing gaat het gevoelig zachtere en vochtige lucht vooraf maar de eerste neerslag valt vooral in het zuiden van het land als sneeuw en mogelijk ook elders als (smeltende) sneeuw alvorens de dooi inzet.


update van vandaag 12:01